8 προτάσεις για να χαλαρώσετε στο σπίτι

Δουλειά, σπίτι, υποχρεώσεις… μερικές φορές φαίνονται χείμαρρος που δεν σταματά. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα υπό το καθεστώς του αυστηρού lockdown, το άγχος και το στρες κυριαρχούν.  Είναι λοιπόν λογικό, τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα να χρειάζονται χαλάρωση στο σπίτι.

Γνωρίζετε όμως ότι η χαλάρωση στο σπίτι είναι ευκολότερη εάν οι συνθήκες του χώρου σας, την ευνοούν;  Δυστυχώς, πολλοί από εμάς νιώθουμε περισσότερο άγχος στο σπίτι μας, είτε γιατί είναι «υπερφορτωμένα», γιατί έχουμε στοιχεία που επηρεάζουν τα επίπεδα άγχους όπως η ακαταστασία, οι μυρωδιές, ο μολυσμένος αέρας, οι ήχοι ακόμα και τα έντονα χρώματα.   Αλλάζοντας κάποια από αυτά τα στοιχεία, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σπίτι στο οποίο μπορούμε να “φορτίσουμε μπαταρίες” μετά από μια δύσκολη μέρα!

Mε απλές και όχι δαπανηρές λύσεις, μπορείτε να κάνετε το σπίτι σας ένα χαλαρωτικό καταφύγιο.   Αφαιρέστε εκείνα τα στοιχεία που σας προκαλούν άγχος και προσθέστε στοιχεία που δημιουργούν ηρεμία. Εάν είναι το σπίτι σας γεμάτο αντικείμενα, ίσως ασυνείδητα να σκεφτείτε αρνητικά για όλη τη δουλειά που πρέπει να κάνετε για να καθαρίσετε και να οργανώσετε το χάος.  Λίγη ακαταστασία όλοι έχουμε καθημερινά στο σπίτι, απλά φροντίστε να είναι τόση, όση σας κάνει να αισθάνεστε άνετα και να είναι όσο το δυνατόν πιο διαχειρίσιμη.

Front view minimalistic office desk decor Free Photo

Οργανωθείτε
Ξεφορτωθείτε ό,τι δεν σας χρειάζεται ή δεν έχετε χρησιμοποιήσει τα τελευταία χρόνια. Κρατήστε ό,τι έχει πραγματικά ουσία. Βάλτε στο χώρο αντικείμενα που σας κάνουν να χαμογελάτε.   Αφήστε τον χώρο σας να αναπνεύσει για να αναπνεύσετε και εσείς.

 • Αφιερώστε 15 λεπτά κάθε βράδυ να κάνετε μερικές εύκολες δουλειές.
 • Ξεκινήστε να φτιάχνετε ένα δωμάτιο τη φορά.
 • Βάλτε μουσική ενώ κάνετε δουλειές. ο χρόνος περνά γρηγορότερα και έχετε περισσότερη ενέργεια!
 • Δημιουργήστε ένα σύστημα οργάνωσης το οποίο μπορείτε να εφαρμόζετε όταν υπάρχει ανάγκη.
 • Φτιάξτε τον χώρο «ησυχίας» σας, όπου δεν θα υπάρχει τηλεόραση ή κινητό, χωρίς θόρυβο για να μπορείτε να ξεκουράζεστε και να χαλαρώνετε απερίσπαστοι
 • Κλείστε την τηλεόραση και απομακρύνετε το κινητό πριν τον βραδινό σας ύπνο.

Woman looking at his boyfriend hanging the picture frame on white wall Free Photo

Πείτε ναι στην μουσική
Αυτό που ακούτε, επηρεάζει το πώς αισθάνεστε. Η ηχορύπανση μπορεί να δημιουργήσει πραγματικό άγχος, μαζί με μετρήσιμα αρνητικά αποτελέσματα. Ομοίως, οι καταπραϋντικοί ήχοι μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε. Στην πραγματικότητα, η μουσική έχει χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά για να ανακουφίσει τον πόνο, να μειώσει το άγχος και να φέρει άλλα θετικά οφέλη, με επιτυχία που είναι ενθαρρυντική.

 • Χαλαρώστε με ένα μπάνιο ακούγοντας ήρεμη μουσική, πχ ήχους της φύσης.
 • Ακούστε χορευτική μουσική ενώ καθαρίζετε το σπίτι.
 • Βάλτε κλασική μουσική ενώ τρώτε.
 • Επιλέξτε ήχο τηλεφώνου ή κινητού που πραγματικά να αγαπάτε να ακούτε

Cheerful young woman dancing listening music. Free Photo

Βάλτε χρώμα στη ζωή σας
Ακόμα και αν δεν είστε ζωγράφος, δώστε στο χώρο που κινείστε καθημερινά το χρώμα που αγαπάτε. ‘Έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της διάθεσης σας. Αποφύγετε την πολυχρωμία, διαλέξτε την  χρωματική παλέτα που σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα και μείνετε με αυτή, συνήθως  καλό είναι να μην υπερβαίνετε τα 3 χρώματα σε ένα δωμάτιο: Τα ήσυχα (ιδίως γήινα) χρώματα κάνουν πάντα τον χώρο πιο ζεστό και φιλόξενο.

 • Αλλάξτε το χρώμα σε όλο το σπίτι ή στο δωμάτιό σας.
 • Αλλάξτε σεντόνια, παπλωματοθήκες και μαξιλαροθήκες. Επιλέξτε σχέδια, χρώματα ήρεμα και απαλά που σας κάνουν να χαμογελάτε.
 • Αλλάξτε τις πετσέτες στο μπάνιο. Διαλέξτε αυτές που είναι απαλές και με χρώματα που αγαπάτε.
 • Διακοσμείστε τον χώρο σας με χρώματα που πραγματικά σας δίνουν χαρά και σας φτιάχνουν τη διάθεση.

Couch with many cushions Free Photo
Αναπνεύστε υγιεινά
Ο καθαρός αέρας είναι σημαντικός παράγοντας για την καλή υγεία αλλά και για την καλή αναπνοή. Επειδή ο αέρας μέσα στο σπίτι συχνά είναι επηρεασμένος από διάφορους παράγοντες όπως η γύρη που έρχεται απ’ έξω, η μούχλα και η σκόνη που τρυπώνει παντού, ο καπνός του τσιγάρου ή οι οσμές της κουζίνας, συχνά είναι επιβαρυντικός για την αναπνοή τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όσο και το βράδυ που κοιμάστε.

 • Βάλτε στο χώρο απολυμαντή καθαριστή αέρα για να εξαφανίσετε όλες τις αιτίες που μπορεί να σας δημιουργήσουν πρόβλημα στην αναπνοή και ίσως στην υγεία και πάρτε βαθιά ανάσα μέσα στο χώρο σας.
 • Αφήστε τον καθαριστή να λειτουργεί όλο το 24ωρο για να απολαμβάνετε καθαρό αέρα ακόμα και τη νύχτα. Θα κοιμάστε και θα ζείτε καλύτερα.


Χαλάρωση

 • Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας, διαβάστε, ακούστε μουσική ή απλά χαλαρώστε.
 • Βάλτε την χαλάρωση στην ρουτίνα σας και θα δείτε ότι κάθε φορά θα σας είναι και πιο εύκολο.
 • Μιλήστε με ειδικούς να σας δώσουν συμβουλές για τεχνικές χαλάρωσης που μπορείτε εύκολα να κάνετε στο σπίτι.

Dreamy pretty woman with tea and tablet on loggia Free Photo

Διαλογισμός

Ο διαλογισμός έχει αποδειχθεί ευεργετικός για πολλούς ανθρώπους, ώστε να απαλλαγούν από το στρες και να αναθεωρήσουν τη στάση τους απέναντι στην ζωή και την καθημερινότητα.  Έχει διαπιστωθεί ότι βοηθάει όχι απλά να μειώνει το στρες που έχετε σήμερα, αλλά να σας βοηθά να αντιμετωπίζετε πιο εύκολα, μελλοντικές στρεσσογόνες καταστάσεις.

Young beautiful lady sitting near window make yoga exercises. Free Photo

Άσκηση

Τα οφέλη της άσκησης είναι γνωστά από τα παλιά χρόνια για την καλή πνευματική, σωματική και ψυχική υγεία.  Δεν χρειάζεστε να έχετε γυμναστήριο στο σπίτι για να κάνετε ασκήσεις.  Μπορείτε να συμβουλευτείτε ειδικό για να σας δώσει ιδέες και συμβουλές για απλές ασκήσεις στο σπίτι που θα σας βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους.  Δημιουργήστε ένα χώρο στο σπίτι και ασκηθείτε σε τακτική βάση.

 

Στοιχεία της φύσης

 • Βάλτε στο σπίτι φυτά εσωτερικού χώρου, ή χρησιμοποιήστε υλικά όπως ξύλο, ψάθα ή και πέτρα για να έχετε γήινο άγγιγμα.
 • Αποφύγετε βαριές κουρτίνες στα παράθυρα και αφήστε το φως να πλημμυρίσει το χώρο σας.
 • Αερίζετε συχνά τον χώρο σας, όλα τα δωμάτια αν είναι δυνατόν.

Plants with empty frame and sofa Free Photo

Διαβάστε ακόμα: