Τα χημικά προϊόντα καθαρισμού του σπιτιού αυξάνουν τον κίνδυνο παιδικού άσθματος

Καθαρίζετε μανιωδώς το σπίτι σας για να προφυλάξετε τα μωρά σας από μικρόβια? Ίσως πρέπει να χαλαρώσετε λίγο,  καθώς μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα έδειξε ότι η συχνή έκθεση των παιδιών σε προϊόντα οικιακού καθαρισμού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση παιδικού άσθματος. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από ουσίες σε μορφή σπρέι και από προϊόντα με πρόσθετες αρωματικές ουσίες.

Οι ερευνητές της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Σάιμον Φρέιζερ στο Βανκούβερ, έχοντας ως  επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ Τακάρο, έκαναν δημοσίευση της μελέτης αυτής στο ιατρικό περιοδικό CMAJ (Canadian Medical Association Journal). Εξέτασαν τις πιθανές επιπτώσεις 26 πιο χρησιμοποιούμενων προϊόντων καθαρισμού του σπιτιού (όπως απορρυπαντικά, σαπούνια πλυσίματος πιάτων, καθαριστικά τζαμιών, σπρέϊ κλπ)  σε 2.022 μωρά έως τεσσάρων μηνών, ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης των χημικών, όπως την δήλωσαν οι γονείς.

Διαπιστώθηκε ότι: στην ηλικία των τριών ετών τα παιδιά που είχαν κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους εκτεθεί στα υψηλότερα επίπεδα χημικών ουσιών από τα προϊόντα καθαρισμού, είχαν 37% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωσθούν με άσθμα, σε σχέση με εκείνα που είχαν εκτεθεί λιγότερο στα ίδια προϊόντα. Επιπλέον ο κίνδυνος χρόνιου συριγμού στην αναπνοή ήταν κατά 35% αυξημένος, ενώ ο κίνδυνος για χρόνιες αλλεργίες ήταν αυξημένος κατά 49%.

Ένα υγιεινό σπίτι δεν πρέπει να μυρίζει καθόλου

«Οι γονείς πασχίζουν να διατηρήσουν ένα καθαρό και υγιεινό σπίτι για τα παιδιά τους. Θέλουμε όμως να αμφισβητήσουν την κοινωνικά αποδεκτή νόρμα ότι ένα σπίτι πρέπει να μυρίζει όπως τα χημικά καθαριστικά προϊόντα για να θεωρηθεί καθαρό. Αντίθετα, αυτό που λέμε είναι πως ένα υγιεινό σπίτι δεν πρέπει να μυρίζει καθόλου», δήλωσε ο Τακάρο, ο οποίος συστήνει, όταν υπάρχει μωρό στο σπίτι, να χρησιμοποιούνται κατά το δυνατόν κυρίως φυσικά και όχι χημικά καθαριστικά με  οργανικά πτητικά συστατικά και πρόσθετες αρωματικές ουσίες.

Οι πέντε πρώτοι μήνες της ζωής θεωρούνται κρίσιμοι για την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού και αναπνευστικού συστήματος του παιδιού. Με δεδομένο ότι τα μωρά περνάνε το 80% έως 90% του χρόνου τους μέσα στο σπίτι, μπουσουλώντας, πιάνοντας και βάζοντας στο στόμα τους οτιδήποτε βρουν μπροστά τους, είναι περισσότερο εκτεθειμένα στα χημικά προϊόντα καθαρισμού απ’ ό,τι είναι οι ενήλικες.  Οι ουσίες αυτές, που ερεθίζουν τους αεραγωγούς των πνευμόνων, μπορούν να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή, που τελικά μπορεί να οδηγήσει σε άσθμα ή να κάνει πιο συχνά και σοβαρά τα συμπτώματα ενός προϋπάρχοντος παιδικού άσθματος.

Επιπλέον, μια άλλη αμερικανο-καναδική επιστημονική έρευνα στο περιοδικό «Science Advances», δείχνει ότι η πλειονότητα των διαφόρων ρυπογόνων ουσιών που παράγονται κατά το καθάρισμα, το μαγείρεμα και άλλες δραστηριότητες μέσα στο σπίτι, παραμένει πάνω στους τοίχους, τα χαλιά και τα πατώματα.  Ακόμη και όταν κάποιος αερίζει καλά το σπίτι του, δεν μπορεί να αποφύγει την έκθεση σε αυτές τις ουσίες, επειδή δεν βρίσκονται πια στον αέρα, αλλά έχουν καθίσει πάνω σε διάφορες επιφάνειες των εσωτερικών χώρων. 

Ο καθαριστής αέρα σύμμαχός σας για υγιεινό αέρα

Βάλτε στη ζωή σας την τεχνολογία Aerte και απολαύστε 24 ώρες καθαρό αέρα. Οι Μονάδες Απολύμανσης Αέρα Aerte έχουν αναπτυχθεί σε συνεργασία με Βρετανούς μικροβιολόγους, ειδικούς στον έλεγχο των λοιμώξεων και μηχανικούς για να αναπαράγουν τον τρόπο με τον οποίο το φυσικό περιβάλλον προστατεύει και καθαρίζει τον αέρα σε ανοιχτούς χώρους.  Ο καθαριστής Aerte, όχι μόνο καθαρίζει αλλά απολυμαίνει τον αέρα στο χώρο σας και βελτιώνει διαρκώς την ποιότητά του.

Με τον καθαριστή απολυμαντή αέρα Aerte Klean ή AD2.0, ο χώρος σας θα είναι απαλλαγμένος από παθογόνους μικροοργανισμούς, σωματίδια, Πτητικές Οργανικές Ενώσεις  (VOC) και αλλεργιογόνα.

Διαβάστε ακόμα: 

Πως να προστατεύσετε τα παιδιά από τα μικρόβια
Ο καθαρός αέρας στον εσωτερικό χώρο είναι σημαντικός για την υγεία μας
3+1 αλλεργιογόνα του σπιτιού μας
Προστατευτείτε από την μούχλα στο σπίτι!
Οσμές κουζίνας: μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία μας;

ΠΗΓΗ:
in.gr

 

 

Διαβάστε ακόμα: