Πώς μεταδίδεται η ίωση μέσω του αέρα;   

Είναι γνωστό ότι πολλές ασθένειες μεταδίδονται μέσω του αέρα και γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει και η έκφραση «κάποια ίωση κυκλοφορεί τις μέρες».

Γνωρίζετε,  με ποιον τρόπο μεταδίδονται πολλές ασθένειες μέσω του αέρα; Με ένα απλό φτέρνισμα μπορεί να μεταδοθεί ένας ιός. Ο David Bolinsky, ειδικός σε θέματα απεικόνισης ιατρικών ζητημάτων δημιούργησε το βίντεο που περιγράφει ακριβώς την όλη διαδικασία. Δείτε το βίντεο εδώ.

Σε ένα σταγονίδιο από το φτάρνισμα περιέχονται μόρια του ιού. Μερικά σταγονίδια εισέρχονται σε ένα άλλο άτομο μέσω της εισπνοής.  Ο ιός προσγειώνεται σε ένα από τα επιθήλια κύτταρα στον λαιμό του ατόμου. Στην επιφάνεια του ιού υπάρχουν πρωτεΐνες που συνδέονται με αντίστοιχους υποδοχείς στην επιφάνεια των επιθήλιων κυτάρρων. Τότε ο ιός περνάει στο εσωτερικό του κυττάρου.

Στη συνέχεια ο ιός διαλύεται και απελευθερώνονται σωματίδια τα οποία περιέχουν τη γενετική πληροφορία (κώδικα) αναπαραγωγής του ιού. Αυτά τα σωματίδια φτάνουν στο κέντρο του κυττάρου, όπου και ξεκινάει η «εκτύπωση αντιγράφων» του ιού.

Ο νέος, «αντιγραμμένος» κώδικας του ιού, εμπλουτίζεται στη συνέχεια με τις πρωτεΐνες που χρειάζεται και απελευθερώνεται από το επιθήλιο κύτταρο.  Έτσι μέσα σε λίγο χρόνο, από ένα και μόνο μόριο του ιού έχουν δημιουργηθεί στον οργανισμό εκατομμύρια αντίγραφά του.

Το σώμα, όμως περιέχει περιέχει 100 τρισεκατομμύρια κύτταρα, οπότε τα μερικά εκατομμύρια κύτταρα που έχουν τη «βλάβη» του ιού είναι ένα μικρό μόνο ποσοστό. Εκτός αυτού, τα λευκά αιμοσφαίρια του ανοσοποιητικού συστήματος, εγκλωβίζουν ένα-προς-ένα τα μόρια του ιού και τα εξουδετερώνουν.  Έτσι, αν και ο ιός αναπτύσσεται (δημιουργεί αντίγραφα) γρήγορα, το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί ακόμα ταχύτερα και τελικά τον εξουδετερώνει. Τις περισσότερες φορές τουλάχιστον…

Η καλύτερη σύσταση είναι να λαμβάνουμε όλοι τα μέτρα προστασίας στο εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον για τον περιορισμό της εξάπλωσης, όπως καθορίζονται από τους ειδικούς λοιμωξιολόγους και φορείς του Υπουργείου Υγείας.

Στο εσωτερικό περιβάλλον μπορείτε να προστατευτείτε από την μετάδοση με την πρωτοποριακή τεχνολογία Aerte.  Περιορίζει τη μετάδοση και προστατεύει από ιούς και λοιμώξεις.  Με την καθημερινή, συνεχή λειτουργία της συσκευής, εξασφαλίζεται η καθαρότητα της ατμόσφαιρας του χώρου από αερόβια παθογόνα, αλλεργιογόνα, μούχλα και οσμές αλλά και η υγιεινή στις επιφάνειες του χώρου.

 

 

ΠΗΓΗ:
Onmed.gr
Διαβάστε ακόμα: