Πώς εξαπλώνεται o κορωνοϊός στο αεροπλάνο και ποια είναι η ασφαλέστερη θέση να καθίσετε?

Η έξαρση του κορωνοϊού έχει προκαλέσει ανησυχία σε όλο τον πλανήτη και δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να ακυρώσουν τα ταξίδια τους υπό τον φόβο του ιού.

Το National Geographic έρχεται να απαντήσει στο ερώτημα «Πώς εξαπλώνεται ο κορωνοϊός σε ένα αεροπλάνο». Ο ΠΟΥ ορίζει ως στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο το να κάθεστε σε απόσταση έως και δύο σειρών καθισμάτων. Ωστόσο, αρκετοί που ταξιδεύουν με αεροπλάνο σηκώνονται, κατά τη διάρκεια των πτήσεων, ειδικά όταν αυτές διαρκούν πολλές ώρες. Κάποιοι πηγαίνουν τουαλέτα και άλλοι πιάνουν αντικείμενα μέσα στην καμπίνα.

Ομάδα ερευνητών μελέτησε πώς οι τυχαίες κινήσεις επιβατών στην καμπίνα του αεροσκάφους μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εξάπλωσης του κορωνοϊού.  Οι επιβάτες σε καθίσματα παραθύρων έχουν τη χαμηλότερη πιθανότητα να έλθουν σε επαφή με μολυσμένο άτομο

Η FlyHealthy Research Team παρατήρησε τις συμπεριφορές επιβατών και πληρώματος σε διηπειρωτικές πτήσεις από τις ΗΠΑ, διάρκειας 3,5 με 5 ώρες. Οι ερευνητές δεν εξέτασαν μόνο τον τρόμο μετακίνησης μέσα στην καμπίνα αλλά και αυτόν με τον οποίο επηρεάστηκε η συχνότητα και η διάρκεια των επαφών μεταξύ τους. Η ομάδα ήθελε να υπολογίσει τις στενές επαφές και πόσο αυτές μπορούν να επιτρέψουν τη μετάδοση κατά τη διάρκεια διηπειρωτικών πτήσεων.  «Ας υποθέσουμε ότι κάθεστε σε θέση στον διάδρομο, ή σε μεσαίο κάθισμα και κάποιος επιβάτης που έχει τον ιό πάει προς την τουαλέτα. Θα βρεθεί σε στενή επαφή, δηλαδή σε απόσταση κάτω του ενός μέτρου, από εσάς. Αυτό σημαίνει ότι θεωρητικά μπορεί να σας μεταδώσει τον ιό», είπε ο Χάουαρντ Βάις, καθηγητής βιολογίας και μαθηματικών στο Penn State University.  Ο ιός είναι πολύ πιθανό να μεταδοθεί στους επιβάτες της ίδιας σειράς με το μολυσμένο άτομο.  Σύμφωνα με μελέτη, όσοι κάθονται στο παράθυρο έχουν λιγότερες στενές επαφές με άλλα άτομα σε σύγκριση με εκείνους που βρίσκονταν σε άλλες θέσεις.

Τόσο η θέση στο παράθυρο, όσο και η επιλογή να μην σηκωθείτε φέρεται πως μειώνει αισθητά την πιθανότητα να έρθετε σε επαφή με έναν μολυσμένο επιβάτη.  Το προσωπικό του αεροπλάνου αλληλεπιδρά περισσότερο με τους επιβάτες και περνά περισσότερο χρόνο στον διάδρομο. Η μελέτη σημειώνει ότι ένα άρρωστο μέλος του πληρώματος έχει πιθανότητα να μολύνει 4,6 επιβάτες. «Ετσι είναι επιτακτική ανάγκη οι αεροσυνοδοί να μην πετούν όταν είναι άρρωστοι», υπογραμμίζει.

Τι πρέπει να προσέχετε λόγω κορωνοϊού μέσα στο αεροπλάνο
Οι ειδικοί βεβαίως, προτείνουν να ακολουθήσετε την καθοδήγηση του CDC για τις μολυσματικές ασθένειες όταν βρίσκεστε σε αεροπλάνο. Αυτό περιλαμβάνει το πλύσιμο των χεριών σας με κανονικό σαπούνι ή χρησιμοποιώντας ένα αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών μετά από επαφή με οποιαδήποτε επιφάνεια – ειδικά αφού υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός διαρκεί περισσότερο στις επιφάνειες από άλλες ασθένειες, περίπου τρεις έως 12 ώρες. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας και να έρχεστε σε επαφή με επιβάτες με βήχα, με οποιοδήποτε μέσο είναι δυνατό.

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα:

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τους ιούς που μας απειλούν;

Ο καθαρός αέρας στον εσωτερικό χώρο είναι σημαντικός για την υγεία μας

3+1 αλλεργιογόνα του σπιτιού μας

 

ΠΗΓΗ:
iefimerida
Διαβάστε ακόμα: