Πόσο ζει ο κοροναϊός πάνω στις επιφάνειες;
Kαθώς το Covid-19 έχει εξαπλωθεί σε όλη την υφήλιο, έχει δημιουργηθεί και ο φόβος για το κατά πόσο μεταδίδεται από τις επιφάνειες, είτε σε δημόσιους χώρους είτε και μέσα στο σπίτι μας. Όπως πολλοί αναπνευστικοί ιοί, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, το Covid-19 μπορεί να εξαπλωθεί με τα μικροσκοπικά σταγονίδια που απελευθερώνονται από τη μύτη και το στόμα ενός μολυσμένου προσώπου καθώς βήχουν ή φταρνίζονται. Όταν κάποιος έχει μολυνθεί με τον ιό και βήχει ή φτερνίζεται, τα σταγονίδια διασπείρονται στον αέρα και κάποιο υγιές άτομο μπορεί να τα εισπνεύσει και να μολυνθεί.
Ένας μόνος βήχας μπορεί να παράγει μέχρι 3.000 σταγονίδια. Αυτά τα σωματίδια μπορούν να προσγειωθούν σε άλλους ανθρώπους που μπορεί να βρίσκονται κοντά, στα ρούχα και τις επιφάνειες γύρω τους, αλλά μερικά από τα μικρότερα σωματίδια μπορούν να παραμείνουν στον αέρα. Φαίνεται λοιπόν πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και από τις επιφάνειες που αγγίζουμε, ειδικά αν στη συνέχεια φέρουμε τα χέρια στο στόμα την μύτη ή τα μάτια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η επαφή με μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο με τον ιό και στη συνέχεια η επαφή με το πρόσωπο δεν θεωρείται ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του ιού. Παρόλα αυτά, το CDC, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και άλλες υγειονομικές αρχές τόνισαν ότι τόσο το πλύσιμο των χεριών όσο και ο καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών που αγγίζουμε συχνότερα και καθημερινά, είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτροπή της εξάπλωσης του Covid-19.
Έτσι, παρόλο που ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσες περιπτώσεις προκαλούνται άμεσα από μολυσμένες επιφάνειες, οι ειδικοί συμβουλεύουν να υπάρχει πολύ μεγάλη προσοχή.
Ο Neeltje van Doremalen, ένας ιολόγος στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH) και οι συνεργάτες του στα εργαστήρια Rocky Mountain Laboratories στο Hamilton, Montana, έκαναν μερικές από τις πρώτες δοκιμές για πόσο καιρό μπορεί να κρατήσει το Sars-CoV-2 σε διαφορετικά επιφάνειες. Η μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine, δείχνει ότι ο ιός θα μπορούσε να επιβιώσει στα σταγονίδια για έως και τρεις ώρες μετά την εκτόξευσή του στον αέρα. Λεπτά σταγονίδια μεγέθους 1-5 μικρών – περίπου 30 φορές μικρότερα από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας – μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για αρκετές ώρες στον αέρα.
Ο κοροναϊός μπορεί να επιβιώσεις αρκετές ώρες, ακόμη και ημέρες πάνω σε επιφάνειες, όπως σε πόμολα ή χειρολαβές. Ο χρόνος αυτός κυρίως εξαρτάται από το υλικό της επιφάνειας.
Παρότι, υπάρχουν πολλά ακόμα άγνωστα χαρακτηριστικά του κοροναϊού στην επιστημονική κοινότητα, όπως η συμπεριφορά του σε υψηλές θερμοκρασίες ή στην έκθεση στον ήλιο, υπάρχουν στοιχεία για τον χρόνο επιβίωσης της οικογένειας των κοροναϊών (στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο SARS-CoV-2).
- Μέταλλο : 5 ημέρες
(π.χ. κοσμήματα, ασημικά, μεταλλικά κουδούνια και πόμολα) - Ξύλο : 4 ημέρες
(π.χ. πατώματα, ξύλινα αντικείμενα ή έπιπλα) - Πλαστικό : 2 -3 ημέρες
(π.χ. πλαστικές συσκευασίες τροφίμων, πλαστικά μπουκάλια, χειρολαβές μέσων μεταφοράς, πλαστικές σακούλες και τσάντες, κουμπιά ανελκυστήρα, επιτοίχιοι διακόπτες) - Ανοξείδωτο ατσάλι: 2 -3 ημέρες
(π.χ. ψυγεία, μαγειρικά σκεύη, ορισμένα μπουκάλια) - Αλουμίνιο : 2- 8 ώρες
(π.χ. κουτιά αναψυκτικών) - Γυαλί : έως και 5 ημέρες
(π.χ. γυάλινα ποτήρια, καθρέπτες, τζάμια) - Κεραμικά : 5 ημέρες
(π.χ. πιάτα, κούπες) - Χαρτί
Σε αυτή την περίπτωση ο χρόνος ποικίλει από μερικά λεπτά έως ακόμα και 5 ημέρες. - Φαγητό:
Με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής, φαίνεται πως ο κοροναϊός δεν μεταδίδεται μέσω των τροφών. Παρόλα αυτά, καλό είναι πριν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αυτά να πλένονται πάρα πολύ καλά με νερό και ξύδι, το οποίο έχει απολυμαντικές ιδιότητες. Ανάλογες οδηγίες έχει δώσει και ο ΕΟΔΥ. - Νερό:
Δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδεικνύουν παρουσία του κοροναϊού, στο πόσιμο νερό. - Ρούχα & άλλες επιφάνειες:
Σε ρούχα και άλλες επιφάνειες που είναι πιο δύσκολο να απολυμανθούν, δεν είναι ακόμη σαφές πόσο μπορεί να επιβιώσει ο ιός.
Πώς μπορούμε να προστατευθούμε;
Για να ελαττώσουμε τον κίνδυνο μόλυνσης από κοροναϊό, συστήνεται ο τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών του χώρου μας με σαπούνι ή απολυμαντικό. Ενδεικτικά, μερικές επιφάνειες και αντικείμενα που χρήζουν τακτικής απολύμανσης, είναι:
- Πάγκοι
- Τραπέζια
- Πόμολα και χειρολαβές (και στις ηλεκτρικές συσκευές)
- Επιφάνειες μπάνιου και κουζίνας
- Τηλέφωνα σταθερά, κινητά
- Πληκτρολόγια
- Χειριστήρια
- Πρίζες
- Kλειδιά
- Πορτοφόλι και κάρτες
- Γυαλιά οράσεως αλλά και του ηλίου
Τέλος, γυρνώντας από το σούπερ μάρκετ ή άλλο κατάστημα ειδών πρώτης ανάγκης, πλένουμε καλά τα χέρια για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και χλιαρό νερό. Το ίδιο κάνουμε μετά από κάθε κίνηση που προϋποθέτει επαφή με τα χέρια μας, όπως όταν παίρνουμε την εφημερίδα μας από το περίπτερο.
Είναι ζωτικής σημασίας η συμμόρφωση όλων με τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών που αφορούν την καθαριότητα των χεριών, τη διαχείριση των αποβλήτων κλπ. Περισσότερες οδηγίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.
Δείτε ακόμα:
Οσμές κουζίνας: μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία μας;
Προστατευτείτε από την μούχλα στο σπίτι!
Πως να προστατεύσετε τα παιδιά από τα μικρόβια
ΠΗΓΗ:
webmd.com
bbc.com
nejm.org
hub.jhu.edu
eody.gov.gr
cdc.gov