Προστατευτείτε από την μούχλα στο σπίτι!

Προστατευτείτε από την μούχλα στο σπίτι!

Η μούχλα στον εσωτερικό χώρο, αναπτύσσεται γρήγορα: Χρειάζονται μόλις 24 με 48 ώρες για την μούχλα να αναπτυχθεί και να απλωθεί αν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας (υψηλή συγκέντρωση υγρασίας και υψηλές θερμοκρασίες).  Μία λάθος εντύπωση, που επικρατεί, είναι πως η μούχλα είναι φυσιολογικό να υπάρχει στον χώρο μας.   Η αλήθεια όμως είναι πως η μούχλα, ούτε φυσιολογικό είναι να υπάρχει, ούτε είναι αθώα. Αποτελεί ένα από τα πιο επίμονα και επικίνδυνα προβλήματα που υπάρχουν σε ένα σπίτι.

Ο καθαριστής απολυμαντής αέρα Aerte Klean απολυμαίνει τον αέρα και τους παθογόνους μικροοργανισμούς που αυτός φέρει, προστατεύοντάς σας από βακτήρια και μύκητες όπως η μούχλα.


Τι είναι η μούχλα;

Η μούχλα είναι ένα είδος μύκητα, που επιβιώνει και αναπαράγεται σε περιβάλλον που υπάρχει υγρασία. Ο σπόρος της μούχλας, αναπαράγεται σχηματίζοντας μικροσκοπικά σπόρια που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Τα σπόρια αυτά είναι πολύ ανθεκτικά και μπορούν να επιβιώσουν κάτω από συνθήκες στις οποίες δεν μπορεί να αναπτυχθεί πλήρως η μούχλα, όπως σε ξηρά και σκληρά περιβάλλοντα.  Η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι η μούχλα μπορεί να υπάρχει παντού στους εσωτερικούς χώρους και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία.   Έχει ενοχοποιηθεί για την παρουσία: άσθματος, βήχα, μπούκωμα ρινικής κοινότητας, ξηρός λαιμός, φτέρνισμα ή ρινίτιδια, ενώ υπάρχουν πολλοί που ανέφεραν ότι είχαν συμπτώματα γρίπης σε χώρο που υπήρχε μούχλα.   

Πως εμφανίζεται;
Η μούχλα  μπορεί να έχει πολλά διαφορετικά χρώματα (συμπεριλαμβανομένου του καφέ, του πράσινου και του μαύρου) και μερικές φορές εμφανίζεται ως στίγματα. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει μια μυρωδιά.

Ποια είναι τα είδη μούχλας στο σπίτι;
Οι πιο συνηθισμένοι τύποι μούχλας οικιακής χρήσης που βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους περιλαμβάνουν τους μύκητες Cladosporium, Penicillium, Alternaria και Aspergillus. Το Stachybotrys chartarum (επίσης γνωστό ως Stachybotrys atra και μερικές φορές αναφέρεται ως “μαύρη μούχλα”) είναι ένα πρασινωπό-μαύρο είδος μούχλας, αν και είναι λιγότερο κοινό από τα άλλα είδη μούχλας που αναπτύσσονται στα σπίτια. Αυτό, αναπτύσσεται σε οικιακές επιφάνειες με υψηλή περιεκτικότητα σε κυτταρίνη, όπως ξύλο, ινοσανίδες, γυψοσανίδες, χαρτί, σκόνη και χνούδια. Υπάρχουν τύποι μούχλας που μπορούν να αναπτυχθούν τροφές ή επιφάνειες όπως τα χαλιά.

Πού καλλιεργείται η μούχλα στα σπίτια;
Παρόλο που τα μπάνια  και τα υπόγεια είναι τυπικές υγρές περιοχές που προσφέρονται για να αναπτυχθεί η μούχλα, οποιαδήποτε υγρή περιοχή μέσα στο σπίτι ή το γραφείο ή άλλος εσωτερικός χώρος, μπορεί να είναι μουχλιασμένη. Γυψοσανίδες, πλακάκια οροφής, χαλιά, έπιπλα, αγωγούς, στέγες, επενδύσεις, ταπετσαρίες, νεροχύτες και οι περιοχές γύρω από τις σωληνώσεις υδραυλικών είναι παραδείγματα περιοχών στο σπίτι που μπορούν να φιλοξενήσουν μούχλα, αν  υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.  Μούχλα μπορεί ακόμα να μπει από  το εξωτερικό περιβάλλον μέσα από παράθυρα ή πόρτες που είναι ανοιχτά ή/και αεραγωγούς.  Ακόμα,  φαίνεται ότι μπορεί να μπει στο σπίτι και από τα ρούχα, παπούτσια ή ακόμα και από τα κατοικίδια.


Τί συστήνουν οι ειδικοί λοιπόν, για την αντιμετώπιση της;
Η λύση βρίσκεται σε 3 απλά βήματα: εντοπισμός, απομάκρυνση και πρόληψη!

1.Αναγνωρίζουμε την πηγή της
Μερικά συνηθισμένα σημεία, από τα οποία η μούχλα ξεκινάει να αναπαράγεται είναι :

 • Χαλασμένοι σωλήνες που στάζουν
 • Κακή μόνωση σε πόρτες και παράθυρα, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη υγρασίας
 • Κατασκευαστικά προβλήματα
 • Καταστροφή της οροφής
 • Ανεπαρκής εξαερισμός

Την μεγαλύτερη προσοχή δηλώνουν ο ειδικοί, πρέπει να δίνουμε σε συγκεκριμένους χώρους, όπως το μπάνιο, η κουζίνα ή αν υπάρχει, η αποθήκη, καθώς αυτά είναι τα σημεία του σπιτιού, που συγκεντρώνουν περισσότερη υγρασία. Επίσης, πρέπει να εξασφαλίζεται, πως οι τοίχοι, τα πατώματα, τα χαλιά και τα έπιπλα είναι εντελώς στεγνά, ώστε να μην υπάρχει οργανική ύλη για να τραφεί η μούχλα.

2. Παρατηρούμε αλλαγές στην υγεία μας
Η παρουσία της μούχλας, ειδικά εφόσον είναι παρατεταμένη, ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας. Τα κύρια συμπτώματα που συνδέονται με την μούχλα και πρέπει να μας θορυβήσουν είναι:

 • Βήχας
 • Φτέρνισμα
 • Ενόχληση στα μάτια
 • Ρινική καταρροή
 • Αλλεργικές αντιδράσεις (π.χ. συμπτώματα άσθματος, έκζεμα και ρινίτιδα)
 • Επιδείνωση άσθματος, ΧΑΠ ή ήδη υπάρχουσας αλλεργίας
 • Λαχάνιασμα
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Λοιμώξεις του θώρακα που προκαλούνται από την εισπνοή μικροσκοπικών σωματιδίων μούχλας

Δεν επηρεάζονται βέβαια όλοι το ίδιο. Άτομα με παθήσεις των πνευμόνων, βρέφη και παιδιά, ηλικιωμένα άτομα και άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο και ενδεχομένως να παρουσιάσουν πιο έντονα συμπτώματα.

Έρευνες δείχνουν ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε μούχλα σε εσωτερικούς χώρους και στην ανάπτυξη αναπνευστικών παθήσεων ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους.

3. Αναζητούμε τα σημεία, στα οποία η μούχλα είναι εμφανής
Τα πιο κοινά σημάδια για ύπαρξη μούχλας, αποτελούν:

 • Οσμές που παραπέμπουν σε υγρασία
 • «Φούσκωμα» στα χρώματα των τοίχων
 • Καταστροφή στα πατώματα
 • Υγροί λεκέδες και αποχρωματισμοί στους τοίχους
 • Μαύρα μικρά σημάδια σε τοίχους ή στους αρμούς στα πλακάκια

 4. Συμβουλευόμαστε τους ειδικούς
Σε περίπτωση που παρατηρούμε σημάδια μούχλας, καλό είναι να ζητήσουμε τη γνώμη ενός επαγγελματία. Εκείνος, θα μπορέσει να εντοπίσει το πρόβλημα και να μας προτείνει την ιδανική λύση.  Επιπλέον, επειδή υπάρχουν πολλοί τύποι μούχλας, μερικοί αρκετά επικίνδυνοι, όπως οι Aspergillus, Alternaria και Stachybotrys, μόνο ένας ειδικός θα μπορέσει να προσδιορίσει με τι έχουμε να κάνουμε και ποια είναι η κατάλληλη λύση για τον συγκεκριμένο τύπο.

5. Πρόληψη: ελέγχουμε την υγρασία στον χώρο μας
Αν φροντίζουμε να διατηρούμε την υγρασία του χώρου μας σε χαμηλά επίπεδα, τότε οι πιθανότητες εμφάνισης της μούχλας μειώνονται σημαντικά. Μερικοί τρόποι περιορισμού της υγρασίας είναι:

 • Επαρκής αερισμός του σπιτιού
 • Φροντίζουμε να μην υπάρχουν διαρροές στους τοίχους
 • Επισκευάζουμε χαλασμένους σωλήνες που στάζουν
 • Δεν στεγνώνουμε ποτέ ρούχα στο εσωτερικό του σπιτιού μας
 • Εάν έχουμε κήπο, φροντίζουμε τα νερά του ποτίσματος να μην πλησιάζουν το σπίτι
 • Όταν κάνουμε μπάνιο, πάντα ανοίγουμε το παράθυρο ή θέτουμε σε λειτουργία τον αφυγραντήρα ή τον εξαερισμό, ώστε να μην συγκεντρώνονται οι υδρατμοί στον χώρο
 • Βάζουμε στο χώρο καθαριστή αέρα για μεγαλύτερη προστασία και προφύλαξη.


Δείτε ακόμα
:
Πηγές μόλυνσης του αέρα στο σπίτι
Προσοχή στα αλλεργιογόνα στον εσωτερικό σας χώρο.

ΠΗΓΗ:
europeanlung.org
redfin.com
medicinenet.com
aafa.org

 

 

 

Διαβάστε ακόμα: