Εσωτερικό περιβάλλον πηγές μόλυνσης του αέρα

Πηγές μόλυνσης του αέρα στο σπίτι

Οι περισσότεροι άνθρωποι, περνάνε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους, είτε είναι το σπίτι, είτε είναι το γραφείο ή άλλος χώρος εργασίας.  Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που διανύουμε, λόγω της παγκόσμιας κρίσης του κοροναϊού, σχεδόν όλοι περνάνε το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας μέσα στο σπίτι. Η ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους μας, είναι πολύ σημαντική για όλους και πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή και σημασία στον αντίκτυπο που μπορεί να έχει για την υγεία.

Σε κάθε εσωτερικό περιβάλλον υπάρχουν πηγές μόλυνσης του αέρα που αναπνέουμε και υποβαθμίζουν σημαντικά την ποιότητα του, όπως τα υλικά των επίπλων, τα καθαριστικά, ο καπνός από τσιγάρο ή τζάκι ή ακόμα και ο καπνός και οι οσμές από το μαγείρεμα, η μούχλα, η σκόνη, τα αλλεργιογόνα που εισέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον αλλά και πολλά ακόμη, που δεν φανταζόμαστε πως μας βλάπτουν, τις περισσότερες φορές δε, δεν μπορούμε και να τα δούμε.

Ο αέρας στο σπίτι μπορεί να μολύνεται ακόμα,  από τις οσμές που βγαίνουν όταν μαγειρεύουμε στην κουζίνα μας αλλά και από τρίχες και ξηρά ούρα των κατοικιδίων, τα οποία αποτελούν βασικό «σπιτικό» αλλεργιογόνο.

Οι μελέτες δείχνουν ότι ο ανεπαρκής αερισμός των εσωτερικών μας χώρων, οδηγεί σε υψηλότερη συγκέντρωση όλων αυτών στον αέρα και άρα δημιουργούν μεγαλύτερες πιθανότητες πρόσκλησης μικρών ή μεγάλων προβλημάτων στην υγεία.

Η έκθεση σε αυτά τα στοιχεία, ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας, από έναν απλό πονοκέφαλο, μια δυσκολία στην αναπνοή, βήχα ή φτάρνισμα,  έως σοβαρότερες καταστάσεις όπως λοιμώξεις  και επιπλέον επιδείνωση ήδη υποκείμενων νοσημάτων, όπως το άσθμα και τη ΧΑΠ.

Η European Environment Agency σημειώνει με ένα παραστατικό σχεδιάγραμμα, ποιες είναι οι πηγές μόλυνσης στο σπίτι. Είναι σημαντικό να τις προσέξουμε και να προσπαθήσουμε να απαλλάξουμε τον αέρα στο χώρο μας από αυτές.

  1. Καπνός τσιγάρου
  2. Αλλεργιογόνα (συμπεριλαμβανομένης της γύρης)
  3. Μονοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του αζώτου.
  4. Υγρασία
  5. Χημικές ουσίες
  6. Ραδόνιο

Δείτε αναλυτικά εδώ.

 

Η σουηδική εταιρία Aerte με καινοτόμα τεχνολογία δημιούργησε τον απολυμαντή καθαριστή αέρα Aerte Klean airpurifier για χώρο έως 40 τ.μ. και τον Aerte AD2.0 airpurifier για χώρο έως 100 τ.μ. που απολυμαίνουν τον αέρα και προστατεύουν από τα  αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα και τα βακτήρια από τις επιφάνειες. 

Οι καθαριστές αέρα Aerte Klean & Aerte AD.2.0,  με την 24ωρη λειτουργία τους, προστατεύουν από αλλεργιογόνα όπως την γύρη, τα ακάρεα σκόνης, τη μούχλα, το τρίχωμα ή το σάλιο των κατοικιδίων.  

 

Δείτε ακόμα:
Πώς ένας καθαριστής αέρα μπορεί να σας βοηθήσει αν έχετε ΧΑΠ.
Προσοχή στα αλλεργιογόνα στον εσωτερικό σας χώρο.
Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τους ιούς που μας απειλούν;
Πόσο ζει ο κοροναϊός πάνω στις επιφάνειες;

 

ΠΗΓΗ:
EPA
Διαβάστε ακόμα: