Ο καθαρός αέρας στον εσωτερικό χώρο είναι σημαντικός για την υγεία μας

Η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε έχει καθοριστική σημασία  για την υγεία και τη ζωή μας.  Η μόλυνση του αέρα που μας περιβάλλει στο σπίτι, στη δουλειά  και στους χώρους που κινούμαστε, μπορούν να προκαλέσουν  σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας.

 

Μας ενημερώνει σχετικά ο Πνευμονολόγος κ. Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης.

Η ρύπανση στον εσωτερικό χώρο επηρεάζει την υγεία μας; Μπορεί μία συσκευή καθαρισμού αέρα εσωτερικών χώρων να βοηθήσει στην βελτίωση του αέρα;
Θεωρούμε γενικά ότι το πρόβλημα της ρύπανσης αφορά στο εξωτερικό περιβάλλον. Μελέτες δείχνουν ότι συχνά το ενδοοικιακό περιβάλλον εμφανίζει περισσότερη ρύπανση (indoor pollution). Οι συχνότεροι ρυπαντές στους εσωτερικούς χώρους είναι: η μούχλα, η γύρη, ο καπνός του τσιγάρου, χημικά καθαριστικά και αποσμητικά χώρων, η φορμαλδεΰδη, το ραδόνιο, το μονοξείδιο του άνθρακα, αιωρούμενα μικρισωματίδια, τα προϊόντα πυρόλυσης από την καύση ξύλου, άνθρακα για μαγείρεμα και θέρμανση. Όλοι οι παραπάνω ρυπαντές και πολλοί άλλοι, επηρεάζουν δυσμενώς  την υγεία των ανθρώπων που διαβιούν σε ανάλογους χώρους. Ως εκ τούτου η λήψη μέτρων για την βελτίωση της ποιότητας του ενδοοικιακού αέρα είναι απαραίτητη. Ένας από τους τρόπους απορρύπανσης είναι και η χρήση συσκευών καθαρισμού του αέρα (air purifiers).

Θα προτείνατε τη χρήση συσκευής καθαρισμού αέρα εσωτερικών χώρων σε σπίτι ζουν ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα  και γιατί;
Οι άνθρωποι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην επίδραση των ενδοοικιακών ρύπων, δεδομένου ότι συνήθως περνούν τον μεγαλύτερο χρόνο τους σε κλειστούς χώρους. Μεγάλο ποσοστό των παροξύνσεων τους οφείλεται σε ιούς, μύκητες, όζον, χημικά, καπνό, είναι προφανές, λοιπόν ότι για όλους τους ασθενείς η ανάγκη χρήσης συσκευών καθαρισμού χώρου, είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για την εμφάνιση ΧΑΠ;
Στην ανάπτυξη της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), έχουν ενοχοποιηθεί ο καπνός του τσιγάρου, η ηλικία και το φύλο, γενετικοί παράγοντες, η έκθεση σε σωματίδια. Στην τελευταία κατηγορία συμπεριλαμβάνονται σε οργανικές και ανόργανες σκόνες και η ρύπανση του αέρα.

Μπορεί ο καθαρός αέρας στο σπίτι να βελτιώσει τη ζωή ανθρώπων με ΧΑΠ;
Η βελτίωση του εκδοοικιακού αέρα, μειώνει την πιθανότητα κυρίως σε ασθενείς με ΧΑΠ να αναπτύξουν παρόξυνση (δηλαδή επιδείνωση της κατάστασης τους). Με τη σειρά του αυτό οδηγεί σε βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

 

Δείτε ακόμα:
Πώς ένας καθαριστής αέρα μπορεί να σας βοηθήσει αν έχετε ΧΑΠ.
Πως θα καταλάβετε αν έχετε γρίπη ή κρυολόγημα
3+1 αλλεργιογόνα του σπιτιού μας

Διαβάστε ακόμα: