Οσμές κουζίνας: μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία μας;

 Οι οσμές κουζίνας μπορεί να προκαλούν προβλήματα στην υγεία μας

Μία από τις καθημερινές συνήθειες σε κάθε σπίτι είναι η προετοιμασία του φαγητού.  Από την αρχή της ύπαρξής του, ο άνθρωπος μοιραζόταν το γεύμα του με την οικογένεια ή/και τους φίλους του, μετατρέποντας το φαγητό, σε μία σημαντική απόλαυση και έναν τρόπο επικοινωνίας, που διαρκεί μέχρι και σήμερα.

Σε κανέναν δεν αρέσουν οι μυρωδιές της κουζίνας. Γνωρίζετε όμως ότι οι ουσίες που εκλύονται κατά το μαγείρεμα μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά το μαγείρεμα, εκλύονται οσμές και διάφορες ουσίες. Ο τύπος των ουσιών αυτών, εξαρτάται σημαντικά από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται, τα μαγειρικά έλαια και τον τρόπο μαγειρέματος. Ανάμεσα στις ουσίες (ρύπους) που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, είναι και οι αλδεύδες.  Αυτές είναι χημικές ενώσεις  οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν ενοχλήσεις ή και παθήσεις στα μάτια, στο δέρμα αλλά και στο αναπνευστικό σύστημα.  Μόλις απελευθερωθούν στον αέρα, προσκολλώνται σε υφάσματα και επιφάνειες και μπορούν να παραμείνουν εκεί για μέρες.

Η επανειλημμένη έκθεση, ειδικά σε κλειστό χώρο με ανεπαρκή αερισμό, μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κόπωση, δερματίτιδα και πολλά άλλα – πολλά από τα ίδια συμπτώματα που χρησιμοποιούνται συχνά για τη διάγνωση του SBS (Sick Building Syndrome).

 

Πώς να προστατευτείτε από τις οσμές:

Φροντίζουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος:

  • Να κλείνουμε τις εσωτερικές πόρτες της κουζίνας
  • Να χρησιμοποιούμε, εφόσον υπάρχει στον χώρο μας τον απορροφητήρα οσμών
  • Να καθαρίζουμε την κουζίνα (νεροχύτη) όσο μαγειρεύουμε
  • Να αερίζουμε επαρκώς τον χώρο της κουζίνας ή να τοποθετούμε στον χώρο έναν καθαριστή αέρα, ο οποίος λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να δεσμεύει εκείνες τις ουσίες, που είναι δυνητικά επικίνδυνες για εμάς και τους αγαπημένους μας!

Ο καθαριστής αέρα  Aerte Klean είναι ο σύμμαχός σας απέναντι στις οσμές της κουζίνας. Σκεφτείτε να τοποθετήσετε τη συσκευή στο σπίτι, και αφήστε την να λειτουργεί όλο το 24ωρο, ώστε να γίνεται διαρκώς απολύμανση και καθαριότητα του αέρα εξουδετερώνοντας τις οσμές και προστατεύοντας την υγεία σας.  

Δείτε ακόμα:
Πηγές μόλυνσης του αέρα στο σπίτι
Προστατευτείτε από την μούχλα στο σπίτι!
Ο καθαρός αέρας στον εσωτερικό χώρο είναι σημαντικός για την υγεία μας

ΠΗΓΗ:
health.ny.gov
newscenter.lbl.gov
 
 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα: