άνοιξη

Οι αλλεργίες της άνοιξης

Ήρθε η Άνοιξη και μαζί της οι αλλεργίες!

Άνοιξη, η πιο όμορφη εποχή του χρόνου, που κρύβει όμως πολλές εποχιακές αλλεργίες. Η μεγαλύτερη αιτία αλλεργίας στην άνοιξη είναι η γύρη, η οποία  μπορεί να ταξιδέψει έως και 100 χλμ., οπότε δεν προέρχεται μόνο από τα κοντινά μας φυτά, ενώ η μεγαλύτερη κυκλοφορία της γύρης είναι 7-9 το πρωί και 5-7 το απόγευμα.  Η ελιά, το καλαμπόκι, το περδικάκι και τα γρασίδια είναι από τα πιο γνωστά αλλεργιογόνα στην Ελλάδα.  Η παρουσία της γύρης πυροδοτεί πολλά προβλήματα για εκατομμύρια ανθρώπους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, ένας στους τρεις Έλληνες θα αναπτύξει κάποιου είδους αλλεργία κατά τη διάρκεια της ζωής του. Κύριο αίτιο της αυξημένης εμφάνισης αλλεργιών είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση που «μεταλλάσσει» τη γύρη των φυτών και την καθιστά αλλεργιογόνο.   Η ταχεία αύξηση που σημειώνουν οι αλλεργίες είναι αποτέλεσμα των αλλαγών στο περιβάλλον και στον τρόπο ζωής.  Τα αλλεργιογόνα οδηγούν σε έξαρση των αλλεργικών αντιδράσεων και επιδείνωση των συμπτωμάτων τους. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν αλλεργίες κατά την άνοιξη, αρχικά πρέπει να αναζητήσουν την συμβουλή ειδικού για την αποτελεσματική και σωστή διαχείριση αυτής της δύσκολης κατάστασης. Υπάρχουν όμως και αρκετοί τρόποι, που μπορεί κανείς να εφαρμόσει, αλλάζοντας μερικές απλές συνήθειες.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις συνήθως ξεκινούν στα σύνορα του σώματός μας με το περιβάλλον. Αυτά είναι το δέρμα από την εξωτερική πλευρά, η επιφάνεια της μύτης και του πνεύμονα, και η επιφάνεια του γαστρεντερικού σωλήνα από μέσα. Είναι λογικό ότι ανάλογα με το είδος του αλλεργιογόνου, πρωτοστατεί το αντίστοιχο όργανο. Τα αλλεργικά συμπτώματα που προέρχονται από τη γύρη, εντοπίζονται κυρίως στη μύτη (αλλεργική ρινίτιδα), αλλά πολλές φορές και στα μάτια (αλλεργική επιπεφυκίτιδα) και στους πνεύμονες με τη μορφή του «εαρινού» αλλεργικού βρογχικού άσθματος.

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

 • Ρινική καταρροή ή μπούκωμα
 • Φτάρνισμα
 • Βήχας
 • Φαγούρα (μάτια και μύτη)
 • Κόκκινα, ερεθισμένα μάτια, που δακρύζουν
 • Συχνά η αλλεργική ρινίτιδα συχνά συνυπάρχει με άσθμα. Το άσθμα μπορεί να εκδηλώνεται με βήχα, αναπνευστικό συριγμό («γατάκια» ή «βράσιμο» στο θώρακα)

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε:

Πέρα από την επίσκεψη στον ιατρό σας για οδηγίες αντιμετώπισης του προβλήματος της αλλεργίας, υπάρχουν καθημερινές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε την περίοδο έξαρσης των αλλεργιογόνων, όπως:

 • Περιορίστε τις μετακινήσεις και τις αθλητικές δραστηριότητες
 • Κρατήστε κλειστά τα παράθυρα για να μην εισπνέετε τη φορτωμένη με γύρη ατμόσφαιρα
 • Μην αερίζετε καθημερινά κλινοσκεπάσματα και μην απλώνετε τα ρούχα σας για στέγνωμα για πολλές ώρες
 • Κρατήστε πόρτες και παράθυρα κλειστά
 • Όταν μπαίνετε στο σπίτι, αλλάξτε ρούχα, κάντε μπάνιο και λούστε τα μαλλιά σας, καθώς συχνά τα αλλεργιογόνα επικάθονται στα μαλλιά
 • Κάντε ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα φορώντας μάσκα γιατί η καθαριότητα με αυτή, μπορεί να «ξυπνήσει» γύρη, μούχλα και σκόνη που κρύβεται στο χαλί σας
 • Ξεσκονίζετε μόνο με νωπό πανί. Τα στεγνά πανιά μεταφέρουν στον αέρα την γύρη και τη σκόνη
 • Αλλάξτε τα φίλτρα στα aircondition
 • Χρησιμοποιείστε καθαριστή αέρα εσωτερικών χώρων

Η σουηδική εταιρία Aerte με καινοτόμα τεχνολογία δημιούργησε τον απολυμαντή καθαριστή αέρα Aerte Klean airpurifier για χώρο έως 40 τ.μ. και τον Aerte AD2.0 airpurifier για χώρο έως 100 τ.μ. που απολυμαίνουν τον αέρα και προστατεύουν από τα  αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα.  Οι καθαριστές αέρα Aerte Klean & Aerte AD.2.0,  με την 24ωρη λειτουργία τους, προστατεύουν από τα βακτηρίδια, τη σκόνη, τη γύρη, τον καπνό, αλλεργιογόνα που μπορεί να εισέρχονται μέσω των κατοικίδιων ζώων, τα ακάρεα σκόνης, τους μύκητες, σπόρια μούχλας και ιούς. 

 

Δείτε ακόμα:
Προσοχή στα αλλεργιογόνα στον εσωτερικό σας χώρο.
Πηγές μόλυνσης του αέρα στο σπίτι
3+1 αλλεργιογόνα του σπιτιού μας

 

 

ΠΗΓΗ:
webmd.com
mayoclinic.org
acaai.org
Διαβάστε ακόμα: