Η ρύπανση στους εσωτερικούς χώρους αντιστοιχεί σε πολλά περισσότερα από τον καπνό του τσιγάρου

Mπορεί το εσωτερικό περιβάλλον να έχει περισσότερους βλαβερούς ατμοσφαιρικούς ρύπους απ’ ό,τι το εξωτερικό; Μελέτες δείχνουν ότι ορισμένοι βλαβεροί ατμοσφαιρικοί ρύποι μπορεί να υπάρχουν σε υψηλότερες συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους απ’ ότι  σε εξωτερικούς.

Η ποιότητα του αέρα στα σπίτια μας, στους χώρους εργασίας ή σε άλλους δημόσιους εσωτερικούς χώρους ποικίλλει σημαντικά, ανάλογα με τα υλικά από τα οποία κατασκευάστηκε, τον καθαρισμό και αερισμό του, τον τρόπο που το χρησιμοποιούμε αλλά και τον συγχρωτισμό που υπάρχει μέσα στον χώρο αυτό.

Για τις ευαίσθητες ομάδες όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, άτομα με προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά ή αναπνευστικά, η κακή ποιότητα του αέρα στον κλειστό χώρο, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής.

Οι  ατμοσφαιρικοί ρύποι στους εσωτερικούς χώρους,  είναι το ραδόνιο (ένα ραδιενεργό αέριο που σχηματίζεται στο έδαφος), ο καπνός του τσιγάρου, τα αέρια ή τα σωματίδια από την κατανάλωση καυσίμων, από χημικά ή αλλεργιογόνα. Το μονοξείδιο του άνθρακα, τα διοξείδια του αζώτου, τα σωματίδια και οι πτητικές οργανικές ενώσεις μπορεί να βρεθούν τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με τον Erik Lebret από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM) στην Ολλανδία: «Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν σταματάει στην πόρτα μας.  Πολλοί ατμοσφαιρικοί ρύποι μπαίνουν  από το εξωτερικό περιβάλλον μέσα στα σπίτια μας. Επιπλέον, η ποιότητα του αέρα των εσωτερικών χώρων επηρεάζεται και από  άλλους παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι το μαγείρεμα, οι ξύλινες εστίες, τα κεριά ή το λιβάνι, η χρήση καταναλωτικών προϊόντων όπως κεριά και γυαλιστικά για τον καθαρισμό επιφανειών, τα οικοδομικά υλικά όπως η φορμαλδεΰδη σε κόντρα-πλακέ κ.α.»

Η σουηδική εταιρία Aerte με καινοτόμα τεχνολογία δημιούργησε τον απολυμαντή καθαριστή αέρα Aerte Klean για χώρο έως 40 τ.μ. και τον Aerte AD2.0 για χώρο έως 100 τ.μ. που απολυμαίνουν τον αέρα και προστατεύουν από τα  αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα και τα βακτήρια από τις επιφάνειες. 

 

 

 

ΠΗΓΗ:  eea.europa.eu

 

 

Διαβάστε ακόμα: