Αλλεργίες και κατοικίδια

Αλλεργίες και κατοικίδια

Η ζωή με τα κατοικίδια ζώα προσφέρει χαρά, παιχνίδια, συντροφιά και προστασία. Ειδικά όταν πρόκειται για οικογένεια με παιδιά, η παρουσία του κατοικίδιου μόνο οφέλη μπορεί να έχει, καθώς τα παιδιά αποκτούν έναν μοναδικό φίλο, μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα και να φροντίζουν ένα μέλος της οικογένειας με ανάγκες. Το πρόβλημα όμως στη συμβίωση με το αγαπημένο μας κατοικίδιο είναι όταν κάποιος μπορεί να έχει κάποιου είδους αλλεργία σε αυτό.

Ο καθαριστής αέρα  Aerte Klean είναι ο σύμμαχός σας απέναντι στα αλλεργιογόνα που μπορεί  να προέρχονται από τα αγαπημένα μας κατοικίδια. Σκεφτείτε να τοποθετήσετε τη συσκευή στο σπίτι, και αφήστε την να λειτουργεί όλο το 24ωρο, ώστε να γίνεται διαρκώς απολύμανση του αέρα και να σας προστατεύει ημέρα και νύχτα. Η μοναδική τεχνολογία Aerte προσφέρει ιδιαίτερα υψηλή απόδοση και αποτελεσματικότητα.

Η αλλεργία σε κατοικίδιο, αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες αλλεργικές αντιδράσεις και ουσιαστικά είναι η αντίδραση που εμφανίζει ο οργανισμός ως απόκριση στα επιθήλια του ζώου, στο σάλιο, τις τρίχες (γούνα)  ή στα ούρα του. Τα αλλεργιογόνα αυτά, ειδικά τα επιθήλια του κατοικίδιου, μπορούν να διασπείρονται με αποτέλεσμα την επιδείνωση των αλλεργικών συμπτωμάτων. Τα περισσότερα κατοικίδια φέρουν αλλεργιογόνα, κυρίως όμως οι σκύλοι, οι γάτες και ορισμένα τρωκτικά. Αυτά μπορεί να κολλήσουν και να παραμείνουν σε έπιπλα, ρούχα κ.α.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι:

 • Καταρροή
 • Κνησμό στα μάτια και στη μύτη
 • Φτέρνισμα
 • Ρινική συμφόρηση
 • Βήχας

Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν ακόμα και χωρίς τη φυσική παρουσία του ζώου, σε σπίτι που υπάρχει ή υπήρχε ζώο και συνήθως γάτα, λόγω της παραμονής του ένοχου αλλεργιογόνου στον χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εάν στο σπίτι υπάρχει κάποιος που υποφέρει από άσθμα, τότε μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, σφήξιμο στο στήθος, δυσκολία στον ύπνο λόγω μη καλής αναπνοής ή βήχα.  Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι με αλλεργίες σε κατοικίδια ζώα, μπορεί να παρουσιάσουν και δερματικά συμπτώματα (αλλεργική δερματίτιδα) όπως κοκκινίλες, έκζεμα ή φαγούρα στο δέρμα.

Αρχικά, θα πρέπει εφόσον εκδηλωθεί αλλεργία, να επισκεφθούμε τον ειδικό γιατρό για να μας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.  Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, μπορούμε έπειτα, να δοκιμάσουμε μερικούς τρόπους περιορισμού της διασποράς των αλλεργιογόνων, ώστε να ελαττωθεί η βαρύτητα των συμπτωμάτων, που προκαλεί η αλλεργία.

Μερικοί απλοί τρόποι, είναι οι εξής:

 • Καθαρίζουμε τακτικά τους χώρους
 • Κάνουμε το κατοικίδιο μας μπάνιο, όποτε συστήνεται από τον  κτηνίατρο και δεν το αμελούμε
 • Φροντίζουμε το τρίχωμά του σε εξωτερικό χώρο (στο μπαλκόνι ή στον κήπο)
 • Αν μπορούμε, αφαιρούμε τα χαλιά και τις μοκέτες του σπιτιού
 • Εξασφαλίζουμε επαρκή εξαερισμό του χώρου μας
 • Δεν ξεσκονίζουμε με στεγνό πανί, γιατί υπάρχει πιθανότητα διασποράς των αλλεργιογόνων και της σκόνης. Χρησιμοποιούμε κυρίως νωπό
 • Τοποθετούμε στον χώρο καθαριστή αέρα, με τέτοια τεχνολογία ώστε να δεσμεύει τα αλλεργιογόνα και να τα απομακρύνει από τον αέρα που αναπνέουμε

Η παρέα εντός κατοικίδιου είναι ανεκτίμηση, οπότε υιοθετώντας τα παραπάνω και με τις συμβουλές των ειδικών, θα μπορέσουμε να μην χάσουμε τα οφέλη της παρουσίας του στην οικογένειά μας!

Δείτε ακόμα:
Πως να προστατεύσετε τα παιδιά από τα μικρόβια
3+1 αλλεργιογόνα του σπιτιού μας
Πηγές μόλυνσης του αέρα στο σπίτι
Προστατευτείτε από την μούχλα στο σπίτι!

 

ΠΗΓΗ:
blf.org.uk
mayoclinic.org

 

Διαβάστε ακόμα: