Άσκηση και καθαρός αέρας στο γυμναστήριο

Όπου και αν ασκηθείτε, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο αέρας που αναπνέετε είναι καθαρός. Όταν ασκείστε σε εσωτερικούς χώρους, βεβαιωθείτε ότι το σπίτι ή το γυμναστήριο σας αερίζεται ή διαθέτει σύστημα καθαρισμού απολύμανσης του αέρα.

Πόσο καθαρός είναι ο αέρας στο γυμναστήριο σας;

Η άσκηση σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να σας κάνει ακόμη περισσότερο κακό παρά καλό αν ο αέρας δεν είναι καθαρός.  Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας στην Πορτογαλία και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ στην Ολλανδία έδειξε πως ο  κακός αερισμός σε χώρους προπόνησης και αεροβικά στούντιο ενθαρρύνει τη συσσώρευση υψηλών επιπέδων σκόνης και τοξικών αερίων. Δείγματα αέρα που ελήφθησαν σε 11 γυμναστήρια που δοκιμάστηκαν από ερευνητές περιείχαν μονοξείδιο του άνθρακα και όζον μαζί με αερομεταφερόμενες VOC (Πτητικές Οργανικές Ενώσεις), οι οποίες περιλαμβάνουν χημικές ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη, που απελευθερώνονται από προϊόντα μοκέτας και καθαρισμού.

Κατά τη διάρκεια των πιο πολυσύχναστων ωρών άσκησης στο γυμναστήριο, τα επίπεδα αυτών των ατμοσφαιρικών ρύπων – ιδίως σκόνης, φορμαλδεΰδης και διοξειδίου του άνθρακα – υπερέβησαν τα εθνικά πρότυπα ποιότητας του αέρα.  Άλλοι ατμοσφαιρικοί ρύποι που μελετήθηκαν ήταν τα PM10, PM2.5, μονοξείδιο του άνθρακα και πτητικές οργανικές ενώσεις. Η εισπνοή αυτών των ρύπων μπορεί να προκαλέσει κόπωση, πονόλαιμο, βήχα, ερεθισμένα μάτια και ζάλη.  Το πιο σημαντικό, μπορεί επίσης να μειώσει τη λειτουργία των πνευμόνων σας. Αυτό καθιστά τον καθαριστή αέρα μια προφανή ανάγκη για μια υγιή προπόνηση στο γυμναστήριο.

Στην πραγματικότητα, ένας καθαριστής αέρα στο γυμναστήριο είναι ακόμη πιο σημαντικός όταν το σκέφτεστε αυτό: Όταν ασκείστε, παίρνετε περισσότερο αέρα με κάθε αναπνοή και συνήθως αναπνέετε από το στόμα σας. Αλλά η αναπνοή από το στόμα σας επιτρέπει στους ρύπους να ταξιδεύουν πολύ βαθύτερα στους πνεύμονές σας και να παγιδεύονται εκεί. 

Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι η εισπνοή υψηλών επιπέδων σωματιδιακών ρύπων μειώνει την αθλητική απόδοση έως και 24% κατά τη διάρκεια βραχυπρόθεσμης προπόνησης διαστήματος υψηλής έντασης.

Η σωματική δραστηριότητα έχει γίνει μια κοινωνική ανάγκη μεταξύ των ανθρώπων και έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα ότι η άσκηση είναι ένας τρόπος για την πρόληψη όλων των αιτίων και των καρδιαγγειακών σχετικών θανάτων, σακχαρώδη διαβήτη και παχυσαρκίας.

Το 2012, πραγματοποιήθηκε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης σε 11 κέντρα γυμναστικής από τη Λισαβόνα όπου μετρήθηκαν οι παράμετροι άνεσης (θερμοκρασία και υγρασία) και εσωτερικοί ατμοσφαιρικοί ρύποι (PM10, PM2.5, CO2, CO, CH2O και VOC).    Επιλέχθηκαν τρία γυμναστήρια για να κάνουν μια βαθύτερη ανάλυση που αποτελείται από μεγαλύτερες περιόδους μέτρησης και περισσότερες παραμέτρους. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του χρόνου απασχόλησης, στα στούντιο και στο δωμάτιο bodybuilding, προκειμένου να εντοπιστούν πηγές ρύπων.  Οι συνεχείς μετρήσεις ρύπων έδειξαν αυξημένα επίπεδα σωματιδίων όταν οι χώροι ήταν γεμάτοι,  κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι είναι ζωτικής σημασίας να βελτιστοποιηθούν τα ποσοστά εξαερισμού και η συμπεριφορά των γυμναζομένων, προκειμένου να μειωθεί η έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους στα γυμναστήρια και να ενισχυθούν τα οφέλη των αθλητικών δραστηριοτήτων. «Το βασικό μέλημα είναι τα χαμηλά ποσοστά αερισμού», εξήγησε η επικεφαλής ερευνητής Carla Ramos, από το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας. Η Ράμος και η ομάδα της δοκίμασαν την ποιότητα του αέρα σε 11 γυμναστήρια στην πορτογαλική πρωτεύουσα, αλλά επεσήμαναν ότι το περιβάλλον του γυμναστηρίου θα ήταν πολύ παρόμοιο σε πόλεις σε όλο τον κόσμο.

 

ΠΗΓΗ: 
www.telegraph.co.uk/
www.sciencedirect.com/
Διαβάστε ακόμα: